موضوع: نماز، مسجد
تاریخ پخش: 74/01/10
بسم الله الرحمن الرحیم
«الحمدلله رب العالمین الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی»
1- شرایط مکان نمازگزار
در این جلسه مطالبی راجع به مکان عبادت صحبت میکنیم. مکان نماز، یک جزئیاتی است آن را میگویم بعد هم مسائلی دیگر را میگویم. اول اینکه در ملک دزدی، روی فرش یا تخت یا نمد یا پتو و هر چیز دیگری که مال مردم باشد، نماز روی آن باطل است، وارد مسجد میشوی کسی توی مسجد جا گرفته است برود وضو بگیرد و برگردد اگر کسی بیاید و جای او را بگیرد باز این هم یک نوع دزدی حساب میشود اگر کسی ملک شریکی دارد باید با اجازه شریکاش نماز بخواند اگر کسی از دنیا رفت خمس و زکات بدهکار است و نداده تصرف در ملک او حرام است با پول خمس نداده خانه خریده توی آن خانه هر کاری بکنی گیر دارد نماز هم بخوانی باطل است.
رضایت باید قلبی باشد مثلاً کسی را به افطاری دعوت کرده میبیند با ده تا بچه میآید این زباناً میگوید راضی هستم اما قلباً ناراضی است. جلوی قبر امام و پیغمبر ممکن است بی ادبی تلقی بشود نماز نخوانید، خلوت با زن نامحرم مکروه است احتیاط هم این است که نماز هم نخواند. بهتر این است که زن عقبتر از مرد بایستد. جای پیشانی باید پاک باشد. مهر باید پاک باشد، مکان باید متزلزل نباشد فنر، ابر، کاه، و امثال اینها نباشد پستی و بلندی تا چهار انگشت اشکال ندارد. اما بلندتر از این درست نیست. در ماشین و هواپیما و کشتی با اینکه تکان میخورد اما اشکال ندارد.
2- ساختمان مساجد چگونه باشد؟
یک مقدار میخواهیم راجع به مسجد صحبت کنیم، انتخاب مکان مسجد، یک جاهای مقدسی را مسجد کنند یک سوره در قرآن است بنام سوره کهف، چند تا جوانمرد گیر کرده بودند توی یک منطقه مشرک، این چند نفر رفتند درون یک غاری. قرآن میگوید: عدهای گفتند اگر میخواهید مسجد بسازید بر مزار اینها مسجد بسازیم یعنی جای مسجد جای آدمهای نیکوکار و صالح باشد. قدیم مسجد را کنار امامزادهها و کنار شهیدان میساختند.
اول مسجد بعد خانه، «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّهَ مُبَارَکًا وَهُدًى لِلْعَالَمِینَ» (آلعمران/96) خداوند اول کعبه را درست کرد بعد باقی کره زمین را درست کرده ما اول شهر را میسازیم بعد میگوئیم مسجد را کجا بسازیم. «وَاجْعَلُوا بُیُوتَکُمْ قِبْلَهً» (یونس/87) یعنی جهتدار باشد. منار بلند ممنوع است. از کارهایی که حضرت مهدی(ع) میکند این است که منارهای بلند را خراب میکند چون ظلم او قطعی است و فعلاً هم در زمان ما ثوابی ندارد ما اذان مناره را ندیدیم اما مردم آزاری آن را دیدیم. گفتند: فلانی چه جور آدمی است؟ گفت والله من نماز خواندنش را ندیدم اما روزه خوردنش را دیدم. منار بلند از ابتکارت خلیفه دوم – عمر- است.
حدیث داریم وقتی مسجد میساختند خود پیغمبر آجرکشی میکرد، وضو خانه باید بیرون از مسجد باشد، جاری پارک داشته باشد تا اگر یک وقت خواستند نماز بخوانند ترافیک نباشد. هفتهای یکبار مسجد را گلاب پاشی کنند. تصاویر در مساجد نباشد اگر بناست عکس شهدا و امام و مقام معظم رهبری باشد روی عکسها پردهای باشد تا وقت نماز پرده را بکشند.
در ساختن مسجد از آدمهای نااهل پول نگیرید، مسجد محل انقلابیون است. آدمهای ترسو که جایی میروند نماز میخوانند نباید توی مسجد آنها نماز بخوانیم چون قرآن میفرماید: «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاهَ وَآتَى الزَّکَاهَ وَلَمْ یَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُوْلَئِکَ أَنْ یَکُونُوا مِنْ الْمُهْتَدِینَ« (توبه/18) فقط کسانی حق دارند مساجد خدا را تعمیر کنند و اداره کنند که به روز قیامت ایمان داشته باشد و از احدی نترسد و ایمان داشته باشد. ما مسجد داریم پر از آدم است اما یک بشکه خالی توی مسجد بیاندازی نصف آنها سکته میکنند. هیئت امنا و امام جماعت همه از هم ترسوتر هستند.
توی مسجد منافقین نباید برویم منافقین آمدند مسجد را ساختند به پیغمبر گفتند تشریف بیاورید نماز٬ حضرت کلنگ را برداشت با اصحاب رفتند افتتاح کردند منتها مسجدشان را خراب کردند مسجد ضرار بود آیه داریم اینها میخواستند از مسجد مثل خانهتیمی استفاده کنند به اسم مسجد میخواستند خانه تیمی راه بیندازند حضرت آنرا خراب کرد و فرمود زبالهها را بیاورید اینجا بریزید.
3- خادم مسجد چه کسی باید باشد؟
«أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَى» (توبه/108) مسجدی ارزش دارد که اساس آن تقوا باشد مثل مسجد قبا، این مسجد اساسش بر تقوا است «وَالَّذِینَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا ضِرَارًا» (توبه/107) منافقین آمدند مسجد ساختند اما هدف آنها ضرر بود.
راجع به هیئت امنا یک آیه داریم «إِنْ أَوْلِیَاؤُهُ إِلَّا الْمُتَّقُونَ» (أنفال/34) فقط آدمهای باتقوا حق دارند متولی مسجد باشند رئیس مسجد باید آدم باتقوایی باشد. خادم مسجد کی باشد؟ پیر، بی سواد، سیگاری، تریاکی، مریض، اینها نباید باشد، چند تا آیه راجع به خادم مسجد در قرآن داریم. اول خادم مسجد حضرت زکریا است پیغمبر بود. دوم مریم «إِنِّی نَذَرْتُ لَکَ مَا فِی بَطْنِی مُحَرَّرًا» (آلعمران/35) مادر مریم هنوز مریم را نزائیده بود گفت خدایا هر چه زائیدم خادم مسجد باشد. بعد اسماعیل(ع) و ابراهیم(ع) که خدا به آنها میفرماید: «طَهِّرَا بَیْتِی لِلطَّائِفِینَ وَالْعَاکِفِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ» (بقره/125) مسجد را تطهیر کنید برای کسانی که برای نماز و طواف میآیند. خادم مسجد یک زمانی حضرت ابراهیم و اسماعیل و حضرت زکریا بود. خادم مسجد حالا اگر افرادی هستند که پیر هستند باید زندگی اینها را اداره کرد اما باید گفت آقا جان شما برو توی خانه استراحت کن حقوق شما را ما میدهیم. خادم مسجد باید یک جوان تحصیلکرده باشد حقوقاش هم تأمین باشد و افتخار هم بکند که خادمی عبادت است. مسجد اگر زنده بشود کانون فرهنگی میشود. رئیس یک مسجد ممکن است از رئیس یک دبیرستان کاربردش بیشتر باشد به شرطی که خادم مسجد این شرایط را داشته باشد یکی از کارهایی که ما باید در جمهوری اسلامی بکنیم این است که خادمهای قدیمی آبرویشان را حفظ کنیم با عزت و احترام بروند استراحت کنند هر مسجدی یک آدم تحصیلکرده و باسواد در دو رشته آموزش قرآن و فن قصهگویی مهارت داشته باشد که بتواند بچههای محلهها را جمع کند.
الان خادم مریض است مردم نماز خوان پیر هستند فرشها رنگ و وارنگ منار بلند و آدم هیچ. اینکه مسجد نشد، مسجد باید یک پایگاه خوب باشد. آداب مسجد یکی اینکه صدای مسجد که بلند شد باید لبیک بگوئیم من از مردم خیابان آیت الله سعیدی تشکر میکنم که موقع ظهر خیابان را میبندند حالا مسجد هم نمیآیند نیایند ولی پیدا باشد که این خیابان آیت الله سعیدی در آن جان کنده و هزاران شهید داده است تا مؤذن اذان گفت ببندید.
امام جماعت را تنها نگذاریم یک آیه داریم که پیش نماز را رها کردند پیغمبر داشت خطبه میخواند یک مرتبه جنس ارزان آوردند مثلاً شانه تخم مرغ. قرآن میفرماید: «وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَهً أَوْ لَهْوًا انفَضُّوا إِلَیْهَا وَتَرَکُوکَ قَائِمًا قُلْ مَا عِنْدَ اللَّهِ خَیْرٌ مِنْ اللَّهْوِ وَمِنْ التِّجَارَهِ وَاللَّهُ خَیْرُ الرَّازِقِینَ» (جمعه/11) همه در رفتند. حدیث داریم که دوازده نفر نشستند یعنی در خطبه نماز جمعه امام جمعه را تنها گذاشتند. ما خیلی آدمهای خوبی هستیم. کار را فدای نماز نکنیم. صدای اذان بلند شد مغازه را رها کنیم نگو آقا مشتری از دستم میرود خدا خدایی است که از این مشتری دل بکنی یک مشتری دیگر برای تو میرساند واردین به مسجد مهمان خدا هستند به آنها احترام کنید کسی حق ندارد توی مسجد پُز بدهد.
هر کسی وارد مسجد شد هر کجا نشست هیچ مقامی حق ندارد او را بلند کند اگر یک بچه را هم بلند کنید هر کسی جای او نماز بخواند نمازش باطل است. قبل از نماز در انتظار نماز بنشینید. باید مسجد مقداری زیر آسمان باشد. یک وقت که هوا سرد است باید داخل بروید یعنی بنای مسجد این است که زیر آسمان باشد زیر سقف از باب اجبار است تا چهل زراع حریم مسجد است. از رهبران معصوم غافل نشویم گفتهاند وقتی وارد مسجد شدی دم در بایست و بگو: «اللهم ارزقنی نسل آل محمد» خدایا من را از حزب اللهیها و نسل آل محمد یعنی یادت نرود که در این مسجد باید حمایت رهبران معصوم هم باشد.
نسبت به کسانی که مسجد نمیآیند واکنش نشان بدهیم. دختر به آنها ندهیم. میبینی کسی بیست و پنج سال دارد هنوز او را مسجد ندیدهای الا اینکه یک روز مادر بزرگ او مرده بود شما او را دم در دیدهای مسجد مال این نیست اگر مادر بزرگ یا پدر بزرگی بمیرد مسجد برویم.
اهداف اصلی را فراموش نکنیم ما وقتی شب بیست و سوم و بیست یکم میشود میبینیم مسجد شلوغ است میگوئیم امشب پول جمع کنیم قالی بخریم یعنی میخواهیم از نخ به پشم حرکت کنیم مسجد کاهگل است میخواهیم قیرگونی کنیم. وقتی مسجد شلوغ میشود گل وقت جمعیت را صرف پول جمع کردن می کنیم. بچهها را مسجد ببریم اینکه توی رساله نوشته بچهها را مسجد نبریم مال بچهای است که ادرار میکند و حالیش نیست یعنی بچهای که دست چپ و راستاش را نشناسد. حدیث داریم پیغمبر بچهها را میبرد مسجد و آنها را روی زانو مینشاند زنانی که میخواهند مسجد بروند به آنها اجازه بدهیم.
خانمها مسجد که میروند برای مسجد بروند برای خودنمایی نروند بعضی خانمها توی جانماز آنها باندازه یک بقچه حمام توی آن وسیله است آئینه و قیچی وشانه و…!!! بعضی از افراد مهرشان بزرگ میشود اما توجهشان بیشتر نمیشود کسانی که از راه دور وارد مسجد میشوند ثوابش بیشتر است. مسجد را محل عبور قرار ندهیم. هر کسی هنگام ورود ته کفشش را ببیند. جنب وارد نشود. کسی که سیر و پیاز خورده وارد مسجد نشود. در مسجد مرده دفن نکنند. کفار به مسجد راه پیدا نکنند. خنده نکنند. مباهات نکنند. آب دهان نیدازند. اگر مسجد نجس شده اول باید نجاست را برطرف کرد، بعد نماز خواند. در مسجد نباید مجرمین را شلاق زد، چون گاهی ممکن است خاطره تلخی از مسجد داشته باشند. مسجد جای رحمت است. وارد میشوید دو رکعت نماز بخوانید. گم شدهها را اعلام نکنید. آقایان توجه یک لنگه کفش گم شده است، به درک! مسجد جای گم شدهها نیست. حدیث داریم شخصی آمد توی مسجد گفت چیزی گم شده است امام فرمود امیدوارم که پیدا نشود. بابا مسجد جای مقدس است.
«والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته»