الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی
بینندگان عزیز بحث را در آستانه محرم پخش میشود و میشنوند، بحث ما راجع به عزاداری و مسائل مهمی که باید گفته بشود. حرف اول ما این است که اصولاً عزاداری ریشهاش در فطرت چیست؟ در قرآن چیست؟ در تاریخ چیست؟ اما در درون انسان، در درون ما… پس بحث ما ریشه عزاداری در درون، در قرآن، در تاریخ، در حدیث خیلی هم فشرده میگوئیم. در درون انسان 2 تا مسئله هست یکی عقل است و یکی عاطفه هر یک از اینها چراغی دارد، چراغ عقل بیان است تا مرد سخن نگفته باشد، عیب و هنرش نهفته باشد. یعنی آدم وقتی حرف میزند، از حرف زدنش میفهمیم این عقلش چقدر کار میکند، یعنی سخنرانی و بیان، چراغ عقل است. اگر عقل قوی بود حرفها هم منطقی است، اگر عقل کم بود، حرفها هم آبکی است، یعنی سخنرانی و بیان چراغ عقل است، تابلو عقل است، عاطفه چراغش چشم است، چشمی که گریه دارد، پیداست عاطفهاش پررنگ است، چشمی که خشک است پیداست عاطفهاش کم رنگ است، این مال درون.
بزرگداشت یاد شهدای تاریخ در قرآن
از نظر قرآن عزاداری ریشههایی دارد اول روضهخوان خود خداست، سورهای در قرآن است به نام سوره بروج که میفرماید: «قتل اصحاب الاُخدود و هم علی ما یفعلون بالمؤمنین شهود و ما نفقوا منهم الا أن یؤمنوا بالله العزیز الحمید» سوره بروج میگوید مرگ بر اصحاب اُخدود، اصحاب اُخدود چه کسانی هستند؟ یک گودالی کندند، مؤمنین را ریختند توی گودال سوزاندند و اینها بالای گودال به تماشا نشستند و قرآن میگوید: اینها فقط به جرم اینکه مؤمن بودند سوخته شدند و قرآن روضه سوخته شدن این مظلومین مؤمن را میخواند پس اولین روضه خوان خود قرآن است. روضهاش، روضه اصحاب اُخدود است یا مثلاً قرآن تجلیل میکند از… آخر ممکن است بگوید آقا این روضهخوانی ریشه قرآنی هم دارد یا نه میگوئیم بله قرآن میفرماید: «کأین من نبی قاتل معه ربیون کثیر» چه پیغمبرانی بودند که چه یاران مخلصی داشتند که این یاران مخلص تلاش و جهاد میکردند، خسته نمیشدند، سست نمیشدند، اینها تا آخرین نفس، تا آخرین نفر، تا آخرین فشنگ قیام کردند، یعنی قرآن دارد از ایثار آنها تعریف میکند ما باید عاشورا را زنده بداریم به چه دلیل قرآنی، بدلیل اینکه قرآن میگوید: «واذکر فی الکتاب ابراهیم» ابراهیم (علیه السلام) فداکاری کرد، پیغمبر (صلّی الله علیه و آله) تو مأموری یاد ابراهیم (علیه السلام) را زنده نگه بداری. خانمها چطور؟ «واذکر فی الکتاب مریم» پیغمبر (صلّی الله علیه و آله) مأموری تو که نام مریم (علیها السلام) و سختیهایی که به او چشیده شد، سختیها را هم بیان کنی یعنی پیامبر (صلی الله علیه و آله) هم مأمور است. تاریخ ابراهیم (علیه السلام) را بیان کند و هم تاریخ مریم (علیها السلام) را بیان کند. یعنی زن و مرد ندارد. پس تجلیل از بزرگان در قرآن آمده. «واذکر فی الکتاب ابراهیم» یاد ابراهیم (علیه السلام) را گرامی بدار. یاد مریم (علیها السلام) را.
ذکر مصیبت مظلومان تاریخ در قرآن
در قرآن روضه میخواند، میگوید: «اذا الشمس کوّرت و اذا النجوم انکدرت» تا میرسد به آنجایی که «و اذا البحار سجّرت و اذا العشار عطلت» روز قیامت که نور خورشید گرفته میشود، دریاها به جوش میآید، سرمایهها رها میشود و مردم پا به فرار میگذارند، آن روز «و اذا المؤده سئلت بأی ذنب قتلت» سؤال میشود از مظلومههای تاریخ به چه گناهی این مظلوم را کشتید. پس در سوره «اذا الشمس کورّت» روضه خوانده شده، در سوره بروج روضه خوانده شده. پس ما تجلیل داریم، تمام حاجیهایی که میروند مکه خیابان 400 متری سعی و صفا و مروه 40 متر هروله میکنند، میگویند اینجا یک زنی سوخت، تمام مراجع و پولدارهای تاریخ باید جا پای این زن کنیز کار آن زن را بکنند که یک روضه عملی باشد، یعنی خاطره هاجر (علیها السلام) فراموش نشود. این مال عزاداری در عقل و قرآن. مسئله دیگر عزاداری یک رقم مودّت است (من خواهش میکنم، خواهش میکنم بحث امشب را با تمام وجود گوش بدهید حرف تازه دارم برای زدن. هر کسی الان یک جوری عزاداری میکند بمناسبت غدیر، یک بحثی حتماً شنیدهاید و اگر هم نشنیدهاید من یک دقیقه میگویم.) یک گل به ما بدهند باید تشکر کنیم، پیغمبر (صلی الله علیه و آله) ما را از آتشپرستی و بتپرستی و خرافاتپرستی نجات داد، شدیم مسلمان. مزد پیغمبر (صلی الله علیه و آله) چیست؟ پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود من دو تا مزد میخواهم مزد من این است که… هیچ مزدی نمیخواهم «الا من شاء» مگر هر که میخواهد «أن یتخذ الی ربّه سبیلا» من یک مزدی میخواهم و آن این است که بروید راه خدا را برود مثل معلمی که میگوید پسر جان من هیچ مزدی نمیخواهم فقط درس را خوب یاد بگیر. من مزدی نمیخواهم «الا» مگر هر که دوست دارد «اتخذ… الا من شاء أن یتخذ الی ربّه… اتخذ الی ربّه سبیلاً» به سوی پروردگارش راه خدا را برود. راه ربّ را برود. پس مزد پیغمبر (صلی الله علیه و آله) این است که ما راه خدا را برویم، راه خدا چیست؟ هر کسی فکر میکند راه خدا یک چیزی است، یکی قمه میزند، یکی زنجیر میزند، یکی لخت میشود، نمیدانم میرود توی آتش، یکی نمیدانم خانقاه میرود، یکی پای موسیقی مینشیند، یکی سراغ عرفان میرود میگوید من بین خودم و خدا این راه را انتخاب کردهام.
درست است هر کسی یک راه را برود. بگوئیم قرائتهای مختلف هر کسی هر جوری دوست دارد بین خودش و خدا حال کند، میگوید نه یک جا میگوید: «الا» یعنی فقط، فقط «الی ربّه سبیلاً» مزد من فقط راه خداست، یک جای دیگر میگوید مزد من «الا الموده فی القربی» فقط مزد من این است که اهل بیت را دوست داشته باشید. مزد من فقط راه خداست، مزد من فقط مودّت اهل بیت است، یعنی راه خدا جز راه اهل بیت (بگوئید) نیست. (دو تا فقط که نمیتوانیم داشته باشیم کسی بگوید من فقط تابستان درس میخوانم، من فقط زمستان درس میخوانم، خوب اینکه دروغ است. فقط آب میخورم، فقط نان میخورم، دو تا فقط که نمیشود، وقتی میگوید فقط «الا» یعنی فقط، فقط یعنی عشق به اهل بیت، فقط رفتن راه خدا. وقتی میگوید دو تا فقط، ضد هم نیست. دو تا فقط باید یکی باشد مثل اینکه شما میگوئید فقط مایعات میخورم، بعد میگویی فقط شیر میخورم، این فقط درست است، چون شیر هم جزو مایعات است، فقط راه خدا، فقط عشق اهل بیت پیداست راه خدا همان راه اهل بیت است. ببینیم اهل بیت چگونه عزاداری میکنند، خلاص خلاص، خیلی عزاداریهای ما… این عزاداری که اینقدر ثواب دارد شما نمیدانید عزاداری چقدر ثواب دارد.)
ارزش اشک در فرهنگ اسلام
اجازه بدهید من یک خورده راجع به عزاداری بگویم گریه خیلی ثواب دارد، گریه برای گناهان، گریه برای مظلومین، بخصوص گریه برای امام حسین (علیه السلام) که فرمود: «جمود العین من الشقاء» اگر کسی اشک ندارد معلوم میشود شقاوت دارد، یا میفرماید: چشم…«ما جفت الدموع الا لقسوه القلوب و ما قسوه القلوب الالکثره للذنوب» گناه باعث میشود که انسان سنگدل بشود، سنگدل که شد دیگر اشکش در نمیآید. حدیث داریم: «اعوذ بک من عین لا تدمع» پناه میبرم از چشمی که اشک ندارد «اشکوا من عین جامده» خدایا به تو شکایت میکنم چرا چشمم اشک ندارد. بخصوص اشک برای امام حسین (علیه السلام) این اصل اشک درست است و اشک نداشتن دلیل بر سنگدلی است و لقمه حرام و گناه است. بخصوص راجع به اشک برای امام حسین (علیه السلام) در بحار، جلد 44، چهل و شش حدیث داریم که اینجا فقط اشاره میکنم بحار ج 44، 46 تا حدیث داریم گریه برای امام حسین (علیه السلام) چقدر ثواب دارد تمام… تقریباً تمام… تقریباً بسیاری از انبیاء روضه امام حسین (علیه السلام) را از خدا شنیدند که حسینی خواهد آمد با لب تشنه کنار نهر آب، خود خدا روضه امام حسین (علیه السلام) را برای انبیاء خوانده، پیغمبر (صلی الله علیه و آله) هم خوانده.
اشک پیامبر بر مظلومیت علی (ع)
حتی برای مظلوم قبل از شهادتش هم میشود گریه کرد. یک روز پیغمبر (صلی الله علیه و آله) داشت میگفت ماه رمضان چه ماه مهمی است. حضرت علی (علیه السلام) بلند شد و گفت بهترین کار چیست؟ گفت تقوا، گریه کرد، گفت یا رسول الله من دیدم شما از ماه رمضان تعریف میکنید، گفتم بهترین ماه چیست؟ گفتی… بهترین کار چیست؟ شما گفتی تقوا، گریه ندارد. گفت همین ماه رمضانی که من تعریفش را میکنم توی همین ماه رمضان تو شهید میشوی. 30 سال قبل، 30 سال قبل از شهادت، پیغمبر (صلی الله علیه و آله) گریه کرد برای حضرت علی (علیه السلام) و ما داشتهایم این حرفها را.. و خیلی عزاداری امام حسین (علیه السلام) حساب شده است. پرسیدند چرا همه امامها شهید شدند، چرا مسئله امام حسین (علیه السلام)… فرمود چون امام حسین (علیه السلام) پنجمین، یعنی آخرین اصحاب کساء است، اصحاب کساء که زیر عبای پیغمبر (صلی الله علیه و آله) جمع شدند و پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود اینها اهل بیت من هستند. افراد دیگری میخواستند بیایند پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود نه شما نیایید اهل بیت همین 5 تا هستند. پیغمبر (صلی الله علیه و آله) رفت، گفتند خوب علی (علیه السلام) را داریم. زهرا (علیها السلام)، حسن (علیه السلام)، این آخرین است علاوه بر اینکه شهادت امام حسین (علیه السلام) با همه شهادتها فرق میکند.
ببینید آدم یک وقت کار بدی را میکند اما یک کسی کار بد، را بد انجام میدهد. ببینید یک وقت کسی گوشت فاسد را میپزد، یک وقت کسی گوشت فاسد را بد میپزد، یعنی هم گوشت خراب است و هم پختش خراب است و لذا قرآن میگوید: «اساؤا السؤی» نمیگوید «یعملون السیئات» عمل سیئه داریم ولی اینجا میگوید: «اساؤا السؤی» یک معنایش این است که کار بد را «اساء» کار سوء بود هم در این سوء اساء یعنی بد را بد انجام دادند.
ببینید کتک زدن به بچه بد است، اما یک کسی این بچه را کتک هم که میزند روبروی میهمانها میزند، روبروی همشاگردیهایش میزند. در زدن حرف زشت هم به بچهاش میزند یعنی بدِ در بدِ در بدِ در بد. اصل امام کشتن بد است، کنار آب، 12 هزار تا نامه دعوت، روبروی زن و بچه زیر سم اسب، کندن جبه، سر زیر نیزه کردن، آتش زدن خیمه، یعنی این بدی را دیگر از این بدتر… اگر پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرموده همهتان جمع شوید به بدترین نوع بچههای من را بکشید از این بدتر نمیشد، خدایا عذابشان را زیاد کن. حالا کسانی که به عشق امام حسین (علیه السلام) خرج میدهند، امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود خداوند روی کره زمین ما را انتخاب کرد و برای ما شیعه را انتخاب کرد و علامت شیعه یکیاش این است که «تنصروننا» ما را نصرت و یاری میدهند. «یفروحون لفرحنا» برای ما جشن میگیرند. «یحزنون لنا» برای غم ما غمناکند. «یبذلون اموالهم» روز عاشورا خرج میدهند. عید غدیر خرج میدهند، بذل میکنند، مال خرج میکنند. «انفسهم، اموالهم و انفسهم اولئک منا و الینا» اینهایی که به عشق اهل بیت شادند و به عزای اهل بیت غمناکند خرج میدهند «اولئک منا». امیرالمؤمنین (علیه السلام) میفرماید: اینها از ما هستند «و الینا» اینها به سوی ما میآیند.
سفارش پیامبر به عزاداری برای حضرت حمزه
عزاداری خیلی مهم است در جنگ احد حضرت برگشت دید همه خانهها عزاداری میکنند، فرمود چرا برای عمویم روضه نگذاشتهاید «و ما الحمزه فلا بواکی له» چرا برای عمویم حمزه کسی روضه نمیخواند یعنی پیامبر (صلی الله علیه و آله) انتقاد کرد پس چرا روضه نمیخوانید «فلبیک الباکون» گریه، باید گریه کنیم. چطور ما دستمان از امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) دور شده. پیامبر (صلی الله علیه و آله) یک پسر داشت به نام ابراهیم از دنیا رفت کلی گریه کرد، گریه برای مظلوم، گریه برای شهید، عزاداری اینها مورد توجه است.
بنابراین این مسأله عزاداری خیلی مهم است، سیره ائمه ما چی بوده در مورد عزاداری. من سیره ائمه را هم امروز یادداشت کردهام برایتان بگویم. امام صادق (علیه السلام) میگوید که یا عمار، یا ابا عمار، شخصی وارد شد به نام ابا… گفت که شنیدهام تو برای امام حسین (علیه السلام) شعر میگویی و شعرهای خوبی هم میگویی. گفت بله، خواند امام صادق (علیه السلام) گریه کرد (هی او گریه کرد و هی امام زمان (علیه السلام) اشکش را اضافه کرد) تا فریاد امام صادق (علیه السلام) بلند شد که صدای امام صادق (علیه السلام) به کوچه رسید «حتی سمعت البکاء من الدّار» از بیرون خانه هم صدای گریه میآمد. پس امام فرمود هر که با شعرش… مداحها با خبر خوشحالی، چون من میخواهم از بعضی منبرها و مداحها انتقاد بکنم. اول خوبیهایشان را بگویم که ناراحت نشوند. فرمود تو که با شعرت یک نفر را… هر که با شعرش 50 نفر را بگریاند اهل بهشت است. فرمود هر که 30 نفر را… اهل بهشت است. «عشرین فله الجنه» اهل بهشت است، «عشره» اهل بهشت است، حتی یکی اهل بهشت است، تنها روضه بخواند و خودش گریه بکند اهل بهشت است، گریه نکند «تباکی» کند باز هم اهل بهشت است. حدیث از بحار، ج 44، ص 282 به نقل از امالی صدوق مجلس بیست و پنج… بیست و نه.
پاداش گریه کردن بر مصائب امام حسین (ع)
گریه کردن و گریاندن علامت این است که عواطف حساس است خیلی مهم است احترام به شعرا و مداحها جعفر بن غمام یک شاعری بود خدمت امام صادق (علیه السلام) رسید حضرت فرمود بیا جلو، بیا جلو، بیا، بیا، بیا همینطور آوردش تا بغل خودش نشاند، فرمود که شنیدهام شعر میگویی برای امام حسین (علیه السلام) گفت بله. گفت بخوان، خواند بقدری امام صادق (علیه السلام) گریه کرد که از نوک ریشهای امام صادق (علیه السلام) قطره قطره اشک میچکید و حتی حدیث داریم اگر کسی مژهاشتر بشود چه ثوابی دارد اگر نه بیش از مژه اشک آمد روی صورت چه اجری دارد اگر از ریشاش چکید چه اجری دارد، خیلی اهمیت دارد. بعد امام صادق (علیه السلام) مدتی گریه کرد، فرمود یا جعفر به شاعر گفت فرمود: «لقد شهدت ملائکه الله المقربین ههنا» الان که شعر میخواندی فرشتهها اینجا حاضر بودند. «یسمعون قولک فی الحسین» حرفهای تو را راجع به امام حسین (علیه السلام) شنیدند «و لقد بکوا کما ابکینا» فرشتهها گریه کردند همینطور که ما گریه میکنیم «و اکثر» بیش از ما گریه کردند. «و لقد اوجب الله تعالی یا جعفر الساعه الجنه بأصلوها و غفر الله لک» همین الساعه خدا برای بهشت تو برای تو تقدیر کرد و خوشا بحالت. عزاداری خیلی مهم است.
حالا این گریه بوده عزاداریهای ما واقعاً گریه توی آن هست یا چیزهای دیگر توی آنها هست من حالا اینجا یک مسائلی را میخواهم خدمتتان بگویم عرض کنم به حضور جنابعالی که عزاداری آفاتی دارد و من آفاتش را خدمتتان میگویم اول که گاهی وقتها ممکن است کسی گریه هم بکند اما قلبش تقوا نداشته باشد حدیث داریم «لا یغرنک بکائهم» اگر کسی خیلی گریه میکند فکر نکنید آدم خوبی است «فان التقوی فی القلب» ببینید قلبش هم تقوا دارد یا نه. ممکن است زنی بیاید توی جلسه عروسی… عزا یا مردی، جیغ بزند، شیون بزند اما همین زنی که توی عزا شیون میکند و جیغ میزند توی خانه زندگی پسر و عروساش را به هم میزند یعنی دو لیتر گریه میکند اما توی خانه کودتاچی است زندگیها را به هم میزند حاج خانم استها! عمره رفته، مکه رفته، سجادهاش هم قد بقچه حمامی است 2 کیلو، اما کودتاچی است. یا مثلاً مرد لخت میشود حسابی سینه میزند میگوئیم چیه؟ میگوید فدک را غصب کردند. میگوئیم ببخشید شما خودت سهم امام را دادهای. میگوید نه. میگوئیم چه فرقی دارد شما هم سهم امام را قطع کردهاید آن کسی که گریه میکند که چرا حق زهرا (علیها السلام) را ندادند خودش هم حق امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)… میگوید خیلی به قیافهها نگاه نکنید، نگاه نکنید زلفش چقدر است، ممکن است زلفهایش خیلی قشنگ است کلهاش کار نکند. سؤال میکنی چرت و پرت جواب میدهد مغز را با زلف تشخیص ندهید.
اشک چشم همراه با معرفت دل
اشک خیلی ارزش دارد اما به شرطی که اشک بر اساس معرفت باشد. قرآن یک آیه دارد میگوید: «تفیض من الدمع»، «دمع» یعنی اشک «مما عرفوا» این آیه قرآن است و اشک از معرفت یعنی اشکی که برخاسته باشد از معرفت. حدیث داریم حضرت فرمود: «لا یغرنک بکائهم» اگر کسی هم خیلی… ببینید تقوایش چه جور است به مردم چک میدهد، پول مردم را نمیدهد، همسایهآزاری میکند. هزار رقم خلاف میکند اما مثلاً یک… این اشکی که اینقدر ارزش دارد روضهای که اینقدر ارزش دارد عزیزان حیف است این عزاداری مقدس را با یک سری کارها خراب کنیم، حیف است حالا اینجا…
دوری از دروغ در ذکر مصیبتها
بعضی از روضهها و شعرها دروغ است اُه، اُه، اُه!!! همینطور میگویند امام حسین (علیه السلام) گفت ابوالفضل (علیه السلام) گفت، والله بالله نگفت. یکی از علما، دیروز میگفت من توی کوچه میایستم. گفتم چرا؟ گفت از بس که دروغ میگوید و شک میکنم رفتن پای مجلس دروغ نشستن حرام است توی قرآن چند تا «ویل» داریم «ویل للمطففین» وای بر کمفروشها «ویل للمکذبین» وای بر اینهایی که تکذیب میکنند آیات الهی را، یک آیه داریم که سه تا «ویل» توی آن هست این آیه خیلی آیه مهمی است که سه تا «ویل» توی آن هست میفرماید: «فویل للذین یکتبون الکتاب بأیدیهم» وای به حال کسانی که یک چیزی مینویسند میگویند این حرف خداست، دو مرتبه میگوید: «فویل لهم مما کتب ایدیهم» وای بر اینها با این قلم خطرناکی که روی کاغذ آوردند دو مرتبه میگوید: «فویل لهم مما…» در تمام این قرآن یک آیه داریم که سه مرتبه گفته وای، وای، وای به کمفروشها. یکبار گفته به دزدها، یکبار میگوید وای، وای به کسی که دروغ ببندد، سه بار میگوید وای دلیل نیست که ما با هر قیمتی که هست بگریانیم. روضه میخوانیم گریه کردند، کردند، نکردند که نکردند.
ما فکر میکنیم که باید بگریانیم ولو به هر قیمتی باشد نه خیر قرآن یک آیه دارد میگوید میدانی کی دروغ میبندد «انّما یفتری» فقط کسانی به خدا و پیامبر دروغ میبندند که «لا یؤمنون، انما یفتری الکذب الّذین لا یؤمنون» کسی که ایمان ندارد دروغ میبندد. حرف اول این است که باید توی منبرها حرف سست زده نشود. خدا رحمت کند شهید مطهری بحثی دارد آفتهای عزاداری، تحریفهای عاشورا، اسمش تحریفهای عاشورا است که میگوید هیچ تاریخی مثل کربلا روشن نیست و هیچ تاریخی هم مثل کربلا اینقدر دروغ به آن نبستهاند. دیروز یکی از شعرا تقریباً رئیس شعرای تهران میگفت گاهی وقتها یک کسی دروغ میگوید این دروغ را مینویسد یاد میگیرد وقتی توی جلسهای میرود و میگوید دروغ او را میگوید یک چیزی هم از خودش روی آن میگذارد، همینطور یک وقت میبینی اُه! هر کسی یک شاخ و برگی… چی چی در آمد از کار.
«لعنه الله علی الکاذبین» توی قرآن داریم خدا لعنت کند دروغگو را «ان الله لا یهدی من هو مسرف کذاب» دروغگو قابل هدایت نیست. حضرت علی (علیه السلام) به اینهایی که غلو میکنند نفرین کرد، فرمود اینقدر من را بالا نبرید چرا… گاهی وقتها ما میخواهیم حضرت زهرا (علیها السلام) را بالا بیاوریم حضرت مریم (علیها السلام) را… هزار تا مریم (علیها السلام) کنیز زهرا (علیها السلام) هستند! کی گفته کی گفته؟ مریم (علیها السلام) خودش یک خانمی است معصوم حالا شما میخواهید زهرا (علیها السلام) را بالا ببرید، ببر اما مریم (علیها السلام) را کوچک… تمام 124 هزار پیامبر غلام حلقه گوش… نوکر امام حسین (علیه السلام) هستند. دروغ است والله به 124 هزار پیامبر دروغ است، امام حسین (علیه السلام) را تجلیل کن، اما باقی پیامبران را… شما اگر خواسته باشی پشت سر یک پیش نماز، نماز بخوانی باید به همه اینهایی که توی صف هستند لگد بزنی؟
عزاداری به شیوه اهل بیت (ع)
ما گاهی وقتها فکر میکنیم هر چه بیشتر غلو بکنیم مبالغه بکنیم امام حسین (علیه السلام) راضیتر است. امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود: «اللّهم انی بری من الغلات» خدایا شاهد باش من از اینهایی که چاپلوسند ناراحتم از دستشان. غلو نکنیم، بیخودی کسی را بالا نبریم، هر چیزی اندازه دارد. بابا امام حسین (علیه السلام) امام سوم است امام دوازدهم که نیست بعد از امام حسین (علیه السلام) 9 تا امام داریم ببینیم آنها چطور عزاداری کردند، هر جوری اهل بیت (علیهم السلام) عزاداری کردند، ما هم این رقمی عزاداری کنیم، عزاداریهای ما بعضیهایشان گناه است، خیلی باید مواظب باشیم. کلمات کفرآمیز میگوئیم، واقعاً اگر جلوی این دروغها را نگیریم میگویند آقای قرائتی شما حدیثت را بخوان چکار داری با عزادارها. بگذار هر که هر چه میخواهد انجام بدهد میدانید چیه؟ حدیث داریم اگر بدعتی پیش آمد و کسی که اطلاع دارد داد نزند لعنت خدا بر آن عالم ساکت. لعنت خدا بر عالمی که بدعت خدا را میبیند ولی ساکت است باید آدم داد بزند، اگر هر ده سالی یک دروغ به روضه ببندند 1400 سال میشود 140 تا 10 سال، 140 تا دروغ اگر هر 10 سال یک دروغ به روضه کربلا ببندند 140 دروغ به کربلا بسته میشود باید انسان داد بزند، بابا اینطور نیست.
چرا مجالس عزای ما نباید عالم توی آن باشد من تقاضا میکنم بعنوان یک بچه، بعنوان یک شاگرد شما دست شما را… مراجع ما، علمای ما بروند روضه بخوانند قبلاً میخواندند الان هم بعضیهایشان میخوانند صرف اینکه فکر میکنیم ایشان ملاست، دیگر نباید بخواند، روضه را دادهایم به آدمهایی که سوادشان متوسط است یا ضعیف است هر که باسوادتر است فکر میکند روضه خواندن عیب است. آیت الله العظمی یثربی استاد امام خمینی (رحمه الله علیه) بود ایشان خودش روضه میخواند در کاشان، من بچه بودم میرفتم پای منبرش عمامه را برمیداشت حسابی روضه میخواند. بعضی از علمای نجف حسابی روضه میخواندند. شهدای محراب ما روضه میخواندند. آیت الله دستغیب روضه میخواند. آیت الله مدنی روضه میخواند حالا این روضههایی که دیدهام چه اشکال دارد. آدمهای باسواد روضه بخوانند. (1-خواهش میکنم عزایزان را رها نکنید توی انتخابات میگوئیم یا الله رأی بدهید، توی بم میگوئیم یا الله کمک کنید، توی جبهه میگوئیم بسیجی بفرستید، توی عزاداری رهایشان میکنیم بروید در خانه آیت الله محل بگوئید آقا خواهش میکنم تو هم عقب ما بیا عالم از روضه جدا نشود اگر عالم جدا بشود روضه میشود بعلاوه نماز جماعت، بعلاوه علم، بعلاوه تقوا.)
من میخواهم یک چیز خطرناک برای شما بگویم زیادی گوش بدهید حرف خطرناکی است یکی از عضوهای مهم سیا، اخیراً بیرونش کردند کتابی نوشته که نقشه ما راجع به ایران و شیعه چیه. خیلی خواسته ایران و شیعه را بشکند دیده نمیشود. عاشورا داغ است آخرین نقشه این بود که گفتیم بیائید این داغی را نگه داریم اما توی آن را پوک بکنیم، یعنی پوست گردو را نگه داریم مغزش را… یعنی عزاداری ولی نماز کمرنگ، نوار باشد عالم نباشد، مداح باشد، دانشمند نباشد، البته مداحها هم بعضیهایشان دانشمندند. حتماً گره بخورد، اگر نخ از سوزن جدا بشود همان میشود که آن مرد میگفت ای خدا کجایی که سرت را شانه کنم، چهارقد سرت کنم دید موسی (علیه السلام) آن شبانی را به راه بعد هم به موسی (علیه السلام) میگویند موسی! هر چه میخواهد بگوید بگوید. اصلاً حضرت موسی (علیه السلام) مبعوث شده که جلوی غلط را بگیرد، اگر یک شاعری… یک عوامی میگوید موسی کجایی سرت را شانه کنم، خدا کجایی سرت را شانه کنم چه کنم، چه کنم، موسی (علیه السلام) میگوید این حرفها را نزن، خدا میگوید هیچی نگو یعنی چه؟ یعنی بعثت تو لغو، یعنی تو پیامبر هستی هر که هر چه میخواهد بگوید، معنایش این است که پس وجود تو بیخاصیت است.
ما باید جلوی انحرافات را بگیریم. یکی از راههایش این است که عزاداریها همینطور که قدیم بوده الان هم در خیلی از شهرها هست، خیلی از علما هس… من الان عالمی را سراغ دارم که حسابی توی هیئتها میرود سینه میزند مؤسس حوزه علمیه قم آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری استاد امام (رحمه الله علیه) بود استاد مراجع تقلید بود ایشان خودش با عزادارها سینه میزد پا برهنه هم میشد سینه میزد به چه دلیل حالا که من استاد دانشگاه هستم دیگر نروم توی عزادارها من که آیت الله هستم دیگر نروم خواهش میکنم بزرگها بروند آنها هم روضه بخوانند از باقی مراجع هم که حالا… آنهایی که دست مراجع را میبوسم و تقاضا میکنم علمای درجه یک بروند حالا مراجع یک عده پیر هستند یا پیرند یا مریضاند، آنها حسابشان جداست، واقعاً نمیشود اما افراد ملایی هم داریم که خیلی هم پیر نیستند تقاضا کنید که آنها هم در دستهجات باشند.
دوم: افرادی هم وقتی در آن حد نیستند) وقتی میخواهند روضه بخوانند از مقام معظم رهبری یاد بگیرند ایشان با بیانش فرمود آقایان از روی لهوف روضه بخوانید (از روی جلا العیون مثلاً بخوانید ایشان اسم لهوف آورد) خود ایشان هم لهوف را باز کرد توی نماز جمعه تهران که به عاشورا برخورد میکرد خودش… بابا ما روضه را از رو بخوانیم اصلاً کی گفته که ما از حفظ بخوانیم بعد هم آن وقت بعضی شهرها چقدر آبکی است ابرویت کمان است، قدت بلند است نمیدانم شکلات خوشکل است، زشت است. میدانید شعرها نه سواد میخواهد هر کسی میتواند بگوید چقدر تو خوشکلی، قربانت بروم، دورت بگردم، خوب این نه علم میخواهد نه هنر شعرای قدیم کمپانی… شعرای قدیم یک شعرهایی میگفتند که ما خیلی باسواد میخواهیم که شعر بگویند ولی ابرویت قشنگ است، قدت قشنگ است خوب اینها نه سواد… این شعرها زشت است. یک کسی توی مناجات میگفت خدایا تو کجایی ما حال کنیم با تو این چه مناجاتی است آخر ما این همه دعا و مناجات داریم. این کارهای لوسبازی یعنی چه. آدم زشت است آخر شعر باید در شأن امام حسین (علیه السلام) باشد خدا برای اهل بیت آیه دارد. پیامبر (صلی الله علیه و آله) حدیث دارد امیرالمؤمنین (علیه السلام) حدیث دارد. تمام ائمه ما برای امام حسین (علیه السلام) حرف زدهاند. خود امام حسین (علیه السلام) حرف زده، شعرها باید محتوا داشته باشد به هر حال ما… (عرض کنم به حضور جنابعالی که خیلی کار مقدسی داریم تمام انبیاء… حالا تمام نگوئیم بسیاری از انبیاء برای امام حسین (علیه السلام) گریه کردند تمام امامان ما برای امام حسین (علیه السلام) گریه کردند، یک قطره اشک برای امام حسین (علیه السلام) بهشت را بر انسان واجب میکند البته به شرطی که باقی کارها درست باشد.
من میگویم یک سوئیچ یک ماشین را راه میاندازد، برای اینکه… به شرط اینکه ماشین موتورش خراب نباشد اگر ماشین سالم بود با یک سوئیچ راه میافتد انسانی که کارهایش درست است با یک قطره اشک پرواز میکند، هواپیمایی که درست است با یک خلبان میرود توی آسمان. اما اگر هواپیما خراب باشد 30 تا خلبان هم سوار بشوند نمیپرد. اشک انسان را به بهشت میبرد به شرطی که باقی… من میگویم یک ذره گوگرد شهری را آتش میزند به شرطی که شهر بنزینی باشد، شهر خیس را 2 کیلو گوگرد بزنی روشن نمیشود. اگر ما تقوا داشته باشیم که خیلیها دارند انصافاً هر چه هم داریم از یا حسین، یا حسین داریم نمیخواهم بگویم جلوی عزداریها را بگیرید همینطوری که هست بگذارید باشد فقط این عزاداری مقدس را این شیرینی گو را مگس روی آن ننشیند و ما مگس روی آن مینشانیم و بخشی از خرافات را انشاء الله در جلسه بعد خواهم گفت.
«والسلام علیکم و رحمه اللَّه و برکاته»