زیبایی‌های قیام عاشورا -1

بسم الله الرحمن الرحیم

بینندگان عزیز بحث را در آستانــه محرم می‌بینند پس خوب است که یک سلامی بکنیم السلام علیک یا ابا عبدالله السلام علیک و رحمه الله و برکاته دهــه فجر که تمام شد و آغاز محرم جمله‌ای زینب کبری دارد که ما اینرا تفسیر کنیم فکر می‌کنم که جمله را حفظ باشید زینب کبری فرمود(ما رأیت إلا جمیــــلا) من هر چه می‌بینم زیبایی می‌بینم این یعنی چه؟ اینجا بنده حدود پنجاه و سه نکته از این کلمه یادداشت کرده‌ام و تحقیقی بود که دو تا از برادران فاضل جناب آقای دهشیری و جعفری که که امام جمعـه بادرود هستند یکی دائم و یکی موقت، تحقیقی کردند و من دیدم که تحقیق خوبی است و از آن تحقیق دو تا عزیز یادداشت برداشتم و برای شما را می‌خوانم بیشترین منبع این هم خود کلماتی است که ما به خود امام حسین(علیـــه الســـلام) می‌گوئیم یعنی تقریباً بار این حرفها بیشتر از زیارت نامه‌ها و کلمات و روایات است.
زیبائی‌های کربلا چیست؟ (ما رأیت إلا جمیــــلا) من در کربلا جز زیبایی ندیدم، ما از کربلا هر چی می‌بینیم تشنگی و دود و عطش است آنها سختی هایش است اما گاهی توی سختی زیبائی است یعنی یک خانمی که توی آشپزخانه زحمت می‌کشد سخت است اما توی همین سختی برایش لذیذ است درد زایمان سخت است اما همین سختی را زنها آرزو می‌کنند که بچه دار شوند آنهایی که بچه دار نمی‌شوند یک وزنه بردار یک وزنه‌ای را که بلند می‌کند خیلی سخت است به او فشار می‌آید اما همین وزنه برداشتن برایش لذیذ است یعنی در عمق دردسرها. . . زیبائی‌ها در لابلای سختی هاست شرکت در کنکور سخت است وزنه برداشتن سخت است زایمان سخت است عمل جراحی سخت است دویدن سخت است بالا رفتن از کوه سخت است منتهی لابلای سختی‌ها زیبائی است ما می‌خواهیم زیبائی‌ها را بگوئیم.
اخلاص در حرکت و تلاش
زیبائی‌ها: 1- اخلاص، درباره امام حسین(علیـــه الســـلام) داریم که می‌گوید(دعوت إلی الله) دعوتت بسوی خدا بود(وفیت لله) برای خدا وفا کری(قمت لله) برای خدا قیام کردی(جاهدت فی سبیل الله) در راه خدا جهاد کردی، یعنی هر چی دیدم از برادرم خلوص دیدم برای اینکه رأی جمع کند برای اینکه مشهور شود، (چند وقت قبل یک دوستی از استانی آمد که ده میلیون بودجه‌ای به من داده فلان تشکیلات و فلان وزارت خانه بروم تحقیق کنم که عوامل ایجاد موج چیه؟ ! چه کنیم که توی مملکت موج ایجاد کنیم، گفته‌اند برو پهلوی قرائتی حالا از آن استان آمده بود که چطوری موج ایجاد کنیم؟ ! به او گفتم این چه تحقیقی است؟ گفت به من ده میلیون داده‌اند گفتم بیخود داده‌اند، وزارت داده، وزارت هم بیخود کرده ما یکی از وظائف‌مان ایجاد موج نیست.) اگر می‌بینید که امام حسین(علیـــه الســـلام) موج انداخت برای خدا قیام کرد خدا کار او را موجی کرد یعنی بر موج قرار داد امام خمینی نمی‌خواست که موج ایجاد کند می‌خواست که به وظیفــﺔ شرعی‌اش عمل کند منتهی حرکت الهی او ایجاد موج کرد اصل موج به خودی خود ارزشی ندارد ما باید برای خدا قیام کنیم حالا برای خدا گاهی وقتها مثلاً شما توی یک جلسه‌ای نشسته‌ای بعد می‌بینی که در این جلسه دارند حرفهای بدی می‌زنند جلسه گناه است برای اینکه فکر می‌کنی خدا از نشستن شما راضی نیست بلند می‌شوی و می‌روی منتهی وقتی بلند شدی و رفتی ممکن است جلسه به هم بخورد و موجی هم ایجاد بشود اما شما به قصد موج این کار را نکردی.
(حضرت امام می‌فرمود من رفتم مکه کتاب بخرم از کتابفروشی کتاب را خریدم تا رفتم به او پول بدهم صدای اذان بلند شد پول را نگرفت گفتم پول را بگیر گفت مگر نمی‌بینی که اذان است وقت اذان معامله ممنوع است گفتم بابا این پول را بگیر گرفتن پول دو ثانیه طول می‌کشد گفت نه، باشد برای بعد خوب عمل یک کتابفروش در مکه در مغز امام ایجاد موج می‌کند بعد امام می‌آید اینرا نقل می‌کند در زندگی خودش هم چه بسا تحت تاثیر قرار می‌گیرد گاهی یک حرکت ایجاد موج می‌کند وظیفــﺔ ما ایجاد موج نیست. خلاصه نشست یک نواری هم گذاشت ما حدود چهل دقیقه صحبت کردیم کسانی که در تاریخ ایجاد موج کرده‌اند و موج آنها هم ثابت مانده است اینها هیچکدام برای هوی و هوس ایجاد موج. . . ابراهیم ایجاد موج کرد تبر برداشت رفت توی بتخانه و بت‌ها را کوبید آتش افتادن ابراهیم ایجاد موج بود. حضرت ابراهیم مامور می‌شود که بچه‌اش را بخواباند چاقو بگذارد تا چاقو را گذاشت خدا گفت نمی‌خواهم کشته بشود می‌خواستم دل از بچه بکنی دیدم دل کندی آفرین این حرکت ایجاد موج کرد الان همه حاجی‌ها که گوسفند می‌خوابانند به یاد ابرهیم گوسفند می‌کشند. ما باید به فکر خدا باشیم آنوقت کار خدایی را خدا به آن برکت می‌دهد نباید حساب کنیم یک خانه‌ای بسازم که هر کس می‌آید یک سوت بکشد این خانه‌ای ما به قصد جلوه می‌سازیم این خانه‌ها فکر می‌کنیم که به قصد ایجاد موج است در دل افراد فحش می‌دهند می‌گویند از کجا آورده؟ می‌خواهد چه کند؟ چقدر غافل است؟ کی چی، در کنار این کاخ‌ها چه فقرایی هستند، یک موتور سوار چرخ جلویش را. . . تک چرخ می‌زند یا می‌رود؟ می‌زند، تک چرخ می‌زند، خوب این توی دنیای خیال ذهن‌ها را به خودش متوجه می‌کند، توی دنیای خیال هر کس او را می‌بیند می‌گوید این الان می‌افتد و خون ریزی مغزی می‌کند یک خانواده‌ای را فلج می‌کند خودش را هم بدبخت می‌کند یعنی عقلا به او فحش می‌دهند عقلا کارش را توبیخ می‌کنند ولی توی دنیای خودش دارد ایجاد موج می‌کند یک خانمی که خودش را آرایش می‌کند و می‌آید توی خیابان به نظر خودش همه چشم‌ها به او هستند اما همین امروز یعنی حدود دو ساعت پیش بحث ازدواج شد یکی گفت آقا من این دخترهایی که توی خیابان آرایش می‌کنند را نمی‌خواهم به اینها. . . کسی که می‌خواهد که نگاهش کنند یک افرادی هم به او نگاه می‌کنند و وقتی به او نگاه کردند معلوم نیست که حالا چه جوری می‌شود من می‌خواهم دختری بگیرم که کسی به او نگاه نکرده باشد یا حداقل به او نگاه کرده باشد یا اگر نگاه به او کرده‌اند به قصد لذت نگاهش نکرده باشند یعنی این دختر به نظر خودش با این لباس آمد ایجاد موج کرد) اجمالاً رمز اینکه کربلا موج افتاد آن خلوص بود.
تشکر از نعمت‌های الهی
2- تشکر از خداوند، بعضی از این سرداران و بزرگانی که توی جبهه بودند و الان شیمیایی هستند یا شهید شده‌اند با آنها که مصاحبه می‌کردند می‌گفتند الحمدلله رب العالمین، هر کاری کردند که شکایت کند شکایت نکرد.
(اللهم إنی احمدک) خدایا من تو را حمد می‌کنم(علی أن اکرمتنا بالنبوه علمتنا القرآن) به ما کرامت دادی به ما قرآن یاد دادی(فهمتنا فی الدین) دین را به ما فهماندی، اینها جزو مقتل ابی مخنف است، درست است که ما تکه تکه شدیم بدنمان سوراخ سوراخ شد اما کرامت داریم علم قرآن داریم فهم دین داریم آنکه سوراخ شد پوست بدنم شد اما دین و عزت من سوراخ نشد.
یک دعا داریم که می‌گوید(لا تجعل مصیبتنا فی دیننا) مصیبت من را در دینم قرار نده، شخصی از یک بزرگواری مشورت کرد یا استخاره کرد برود فلان سفر گفت نرو رفت و سود خوبی پیدا کرد برگشت گفت آقا شما گفتی نرو اما ما رفتیم و پولدار هم شدیم آقا گفت خوب شما توی این سفر یادت هست که فلان روز نمازت قضا شد؟ گفت بله، گفت کل سود تو به نماز قضایت نمی‌ارزد گاهی وقتها آدم دروغ می‌گوید یک چیزی هم گیرش می‌آید اما چه از دست داد و چه گرفت؟ باید دید که چی دادیم و چی گرفتیم.
یک کسی هر جا می‌رسد راحت می‌خورد انگار مال پدرش است بعد هم می‌گوید خدا خلق کرده پهلوی خودش فکر می‌کند که خوشرویی است اما وقتی مردم به او نگاه می‌کنند می‌گویند بردار قایم کن الان می‌آید و می‌خورد یعنی. . . گاهی یک بازاری فکر می‌کند تاریخ را به روزی بزند که به جمعه بیفتد که بانک‌ها تعطیل بشود یک روز هم یک روز است خوب وقتی دو تا چک‌اش را به جمعه انداخت می‌گوید مواظب باش که چک را به چه تاریخی می‌نویسد تاریخ را تطبیق کن ما گاهی فکر می‌کنیم که زرنگی است اما اعتبارمان و زرنگی‌مان سخاوتمان. . . بدن تکه تکه شد علم قرآن فهم دین اینها مهم است.
صداقت در گفتار و عمل
3- هماهنگی گفتار و رفتار: فطرت هر انسانی بدش می‌آید که گفتار و رفتار از هم جدا باشد(قلت صادقا قتلت صدیقا) به به، به به، حسین جان حرف که می‌زنی راستش را می‌گویی شهید شدی(صدیقا) یعنی کسی که حرفش و قلبش و مغزش و عملش ظاهرش و باطن‌اش یکی باشد، بیان صداقت دارد. . . هماهنگی خیلی زیبا است شما کسی را که ظاهر و باطن‌اش یکی است می‌گویی من اینرا خیلی دوست دارم این همین است که هست پس و پیش ندارد تاب ندارد هر انسانی از آدم صادق خوشش می‌آید زیبائی‌ها. . .
استقلال در عقیده و عمل
4- جو ناپذیری: آمدند پهلوی پیغمبر گفتند آقا چی می‌خواهی؟ پول می‌خواهی به تو پول می‌دهیم می‌خواهی ازدواج کنی، بهترین دخترهای مکه را به تو می‌دهیم پُست می‌خواهی؟ می‌خواهی تو را کلید دارد کعبه کنیم فرمود خورشید را یک دست من بدهید و ماه را در دست دیگر دست از هدفم برنمی دارم اینطور نیست که عقربک روح من با پول بالا و پائین برود.
(در جلسه‌ای بودم خیلی هم جلسه‌ای مهمی بود خیلی جلسه‌ی باعظمتی بود خیلی باعظمت بود خیلی جلسه‌ی مهمی بود آیت الله صافی از علما و مراجع قم توی آن جلسه بودند برای افتتاح آن جلسه سرود جمهوری اسلامی زده شد همه بلند شدند آیت الله صافی گفت حالا بلند شدن به احترام سرود خوب است اما حالا من پیرمرد حالا دلیلی ندارد. . . نشست، البته ایشان با انقلاب مسئله‌ای ندارد منتهی گفت من یک پیرمرد هشتاد ساله بخاطر این سرود با این درد پا بلند شوم چون پایش هم درد می‌کند در همان جلسه یک کسی مقاله خواند توی مقاله‌اش دو بار اسم امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) را برد با زحمت خودش را بلند کرد و ایستاد همه نشسته بودند این تنهایی بلند شد من خیلی از این رفتار. . . این پیرمرد دو بار به سختی بخاطر امام زمان بلند شد گفت من برای امام زمان بلند شوم ثواب دارد برای سرود ایستادند کار خوبی است کار ملی است خوب است اما به قیمتی که من پیرمرد بلند شوم. . . اما امام زمان می‌ارزد که آدم خودکشی کند اینکه همه دیدند این تنهایی بلند شد و ایستاد جلسه هم حدوداً دو هزار نفر توی آن بودند دو هزار نفری که همه مسئولین بودند از همه ایران جمع شده بودند من دیدم عجب! پیرمرد ذره‌ای جو او را تکان نمی‌دهد همه نشسته‌اند این تنهایی بلند شد همه بلند شدند این تنهایی نشست اینکه می‌گوئیم همه این فیلم را می‌بینند من هم ببینم بابا تو امتحان داری بلند شو برو کسی که فردا امتحان دارد می‌نشیند و فیلم می‌بیند ضربه علمی به خودش می‌زند و ضربه علمی به سرنوشتش می‌زند این فیلم‌ها همیشه هست این جو ناپذیری. . . .)
قرآن می‌فرماید حسین جان! (لم تأخذک) نگرفت تو را(فی الله) در راه خدا(لومـــ? لائم) یعنی ملامت ملامت کنندگان در تو اثر نکرد. رهبر جو ناپذیر خود امام بود امام در یکی از بیاناتش گفت اگر خمینی تنها بماند سر آشتی با آمریکا خم نخواهم کرد خیلی ارعاب به وجود آوردند من خودم از امام شنیدم که فرمود والله نترسیدم با اینکه جو یک جوی بود که همه می‌ترسیدند این جو ناپذیری خیلی مهم است نه اینکه خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو سیگار بده بکشیم برویم تریاک بیاوریم این فیلم را ببینیم بابا همه فُکلی شدند ما هم فکلی می‌شویم بابا مهریه پانصد سکه است ما چی کمتر از پانصد سکه داریم؟ امروز یک کسی آمده بود نهضت سواد آموزی می‌گفت والله من حاضرم دخترم را به چهارده سکه بدهم به فامیل بدهم ولی. . . (صلواتی بفرستید) حاضرم دخترم را به چهارده سکه بدهم داماد را قبول دارم پسندیده‌ام اما همه می‌گویند همه فامیل چند صد سکه می‌گویند ما چی از او کمتر داریم همینطور موج او را می‌برد اگر همه هم مهر را بالا بردند شما روی پای خودت بایست اگر همه هم دروغ گفتند شما راست بگو اگر همه حرام خور شدند شما به فکر لقمــﺔ حلال باش این جو ناپذیری یک ارزش است.
چهل و سه تا رادیو به امام جسارت می‌کرد ذره‌ای در روح امام اثر نکرد در اندونزی داشتم می‌رفتم وارد یک پاساژی شدم پاساژ به نظرم هفت هشت طبقه بود ده روز من آنجا بودم روز آخر گفتند اینجا یک دیدنی‌هایی دارد برویم ببینیم رفتیم خیابانها و پاساژها یک باغ وحش داشت گفتند اینجا دیدنی است تا وارد شدم دیدم یک خانم اندونزی جلوی ما یک مرتبه نگاه به ساعتش کرد کیف‌اش را باز کرد یک سجاده انداخت و مشغول نماز شد وسط پاساژ. . . من هر چه فکر کردم آقای قرائتی تو که تبلیغ نماز می‌کنی در ایران مردش هستی یکمرتبه متوجه شده‌ای نمازت دارد قضا می‌شود وسط پاساژ نماز بخوانی گفتم نه من وسط پاساژ نماز نمی‌خوانم من ممکن است بگویم آقا این پشت‌ها چیزی نیست. . . مثل آنهایی که می‌خواهند تریاک بکشند قایم می‌شوند یعنی من شهامت اینکه وسط پاساژ نماز بخوانم را ندارم ماشاءالله این خانم اندونزیایی. این زیباست که آدم صحنه‌هایی را ببیند که تنهایی قیام می‌کند همه پای فیلم می‌نشینند من بروم کتابخانه همه این حرف را بزنند من نمی‌زنم همه غیبت کردید من غیبت نمی‌کنم همه این غذا را خوردید من نمی‌خورم جو ناپذیری یک ارزش است.
اعتماد و توکل به خداوند
5- توکل و اعتماد: از چیزهایی که در کربلا جلوه داشت این بود چون امام حسین(علیـــه الســـلام) روز عاشورا فرمود(إنی توکلت علی الله ربی و ربکم) سیل مشکلات در محاصره اقتصادی آب، در محاصره نظامی هفتاد و دو نفر در محاصره سی هزار نفر، خودش را نباخت توکل کرد.
6- قاطعیت: ما باید خیلی کربلا را. . . منتهی حالا هیئت‌های عزاداری فقط با یک مراسمی یک طبلی و دهلی و مدحی و سینه زنی، نمی‌گویم اینها نباشد اینها باشد ولی ببینیم زیبائی‌ها چیه، قاطعیت، فرمود(لا اُجیبهم إلی شیء مما یریدون) من هرگز به خواستــﺔ اینها تن در نمی‌دهم اینها می‌خواهند من تسلیم بشوم محال است که تسلیم بشوم حسین تسلیم یزید بشود؟ محال است، (حتی ألقی الله تعالی و أنا مخضب بدمی) تا این ریشم را با خونم رنگ نکنم جواب نخواهم داد یعنی وقتی اینها می‌خواهند که من سرم بریده بشود و خونم با ریشم قاطی بشود امکان ندارد تسلیم بشوم یعنی سر می‌دهم تن به ذلت نمی‌دهم زیر سم اسب می‌روم زیر بار زور نمی‌روم.
7- شهامت: درباره شهامت در فروع کافی داریم حسین جان! (اشهد انک قد بلغت ان الله) تا جایی که می‌گوید(و لم تخش احداً) از احدی نترسیدی. موج می‌آید اما من تسلیم موج‌ها نمی‌شوم خودم را به غیر خدا نمی‌فروشم فقط اخلاص اینها گوشه‌هایی از زیبایی کربلا است.
خدایا، من تقاضا می‌کنم از عزاداران عزیز این عزاداری سرمایه‌ای است اینرا هیچ کشوری ندارد یک یا حسین بگو پنجاه میلیون می‌ریزند توی خیابان نه تبصره می‌خواهد نه آئین نامه می‌خواهد نه اضافه کار می‌خواهد نه حق مأموریت می‌خواهد با وجودشان پنجاه میلیون می‌آیند همین پنجاه میلیون برای سالگرد جد و پدرشان حاضر نیستند سالگرد بگیرند ولی هزار و سیصدمین سالگرد امام حسین(علیـــه الســـلام) را می‌گیرند این خیلی سرمایه است از آن استفاده کنید مردم از پوست پرتغال مربا درست می‌کنند ما از این عاشورا خیلی می‌توانیم سرمایه گذاری کنیم بعد همه خطوط با هم هستند یکی نمی‌گوید آقا تو چپی هستی یا راستی مدرک تو لیسانس است یا دکترا قصاب و نانوا و آیت الله همه با هم می‌گویند حسین حسین یعنی همه خطوط یکی می‌شوند یک سرمایه است بدون تشریفات همه می‌ریزند توی خیابان یک سرمایه است محور همه حسین(علیـــه الســـلام) است یک سرمایه است شعارهای حسین(علیـــه الســـلام) امروز بشر را نجات می‌دهد(هیهات منّا الذلــــ?) شعاری است که امروز جامعه را نجات می‌دهد اخلاص جامعه را نجات می‌دهد توکل جامعه را نجات می‌دهد قاطعیت جامعه را نجات می‌دهد شهامت جامعه را نجات می‌دهد جو ناپذیری جامعه را نجات می‌دهد یعنی تمام کارهای امام حسین(علیـــه الســـلام) الان نجات بخش است ما این مکتب نجات بخش را با یکسری مراسم خشک پوکِ پوچ قانع نباشیم ولذا هم منبری‌ها به جای سخنرانی حرفهایشان را جمع و جور کنند بیشتر آیه و حدیث بخوانند هم مداح‌ها شعرهایشان پر محتوا باشد هم جلسات عزاداری تشریفاتی نشود که هر کس پول دارد برود بالا بنشیند هر کس بچه است راهش ندهند زن و مرد با هم باشند من بسیاری از جلسات دیده‌ام که مردها را می‌برند تو و به زنها می‌گویند که توی کوچه بنشینید قالی زیر پای مردها است به زنها می‌گویند بعداً شام بخورید تحقیر نباید باشد زن و مرد باید یک جور باشد بچه و بزرگ یک جور باشد جلسه‌ها تا آخر شب طول نکشد بلندگوها همسایه‌ها را اذیت نکند عزاداری مستحب است مردم آزاری حرام است اگر بلندگوی ما همسایه‌ها را اذیت کند حرام است این دقتها باید بشود. مراعات بهداشت را بکنید نگوئید آقا من نذر کرده‌ام یک شتر وسط راه بکشم قربانت بروم این نذر تو درست نیست شتری که توی راه می‌کشی خون آن ترشح پیدا می‌کند همه مردم یا نجس می‌شوند یا بچه‌ها می‌ترسند یا شتر رم می‌کند اصلاً این نذر تو شرعاً واقع نمی‌شود مثل اینکه آدم بگوید نذر می‌کنم سرم را بزنم به دیوار من قسم خورده‌ام که سرم را بزنم به دیوار اگر شما قسم خوردی که سرت را بزنی به دیوار که نمی‌توانی سرت را به دیوار بزنی هویدا می‌گفت ما قسم خورده‌ایم که نسبت به شاه وفادار باشیم کار بد را قسم هم بخوری فایده‌ای ندارد نذر هم بکنید فایده‌ای ندارد مراعات بهداشت مراعات همسایه محتوای سخنرانی و مداحی توی مجالس امام حسین(علیـــه الســـلام) سیگار نکشیم هوا مال همه است حق همه را از بین می‌بریم این دقت‌ها باید بشود تا از این گنج فضائل ما استفاده بکنیم.
السلام علیک یا ابا عبدالله
 والسلام علیکم و رحمه اللَّه و برکاته

Comments (0)
Add Comment